11.05.20 – 4B Maths home learning

Morning 4 Blue, this week we are moving on to learning about money. Now money and decimals are very closely linked so you will need to use your knowledge from the last few weeks and apply it to this weeks learning.

BRONZE: How many ways can you make the following amounts of money?

  1. 55p
  2. 37p
  3. 108p
  4. 502p
  5. 99p
  6. 88p

SILVER: Answer the following questions. 7a and 7b, 8a and 8b.

GOLD:

Greater Depth

46 thoughts on “11.05.20 – 4B Maths home learning

  1. Bronze
    55
    50+5= 55,
    20+20+10+5, 2+2+1+2+2+1+20+20+5= 55, Are some ways to make 55.

    37
    20+10+2+2+1+1+1=37.
    10+10+5+5++5+1+1+1=37.
    Are some ways to make 37

    £1.08
    £1+8= £1.08
    £1+2+2+2+2= £1.08
    Are some ways to make £1.08

    £5.02
    £5+2=£5.02
    £2+£2+£1+1+1=£5.02
    Are some ways to make £5.02

    99
    50+20+20+5+2+2=99
    5+5+5+5+20+50+1+1+1+1+1+1+1+1+1=99
    Are some ways to make 99

    88
    50+20+10+5+2+1=88
    5+5+20+20+10+20+2+2+2+2=88
    Are some ways to make 88

  2. 55p. 50p + 5p
    37p. 10p +5p+ 20+ 2p
    108p 1pound + 5p + 3p
    502p 1pound+2pound+ 2pound +2p
    99p. 50p+20p+20p+5p+2p+2p
    88p. 20p x4 +5p +2p+1p
    1. £1.85p
    2. £1.72p
    3. £1.61P
    4. £1.80P

  3. Bronze
    1)55p. 50+5=55p. 30+25=55. 20+20+10+5=55
    37p. 30+7=37p 20+17=37p. 37+0=37p
    108p. 100+8=108. 107+1=108. 99+9=108
    502p. 500+2=502. 501+1=502. 499+3=502
    99p. 90+9=99. 89+10=99. 87+12=99
    88p. 80+8=88. 72+16=88. 79+9=88

    Silver
    7a)
    A)£1.85p
    B)£1.72p

    7b)
    A)£1.61p
    B)£1.80p

    8a)£2.30p
    8b)£1.40p

    Gold
    4a)No one can get it because they do not have the total of £3.75.Laura has £3.65 and Liam has £2.75p which means they don’t have the total amount they need to get the football.

    6a)The combination Awais can make to get £2.20p is:
    £2+5p+5p+10p

    Greater depth
    She can make a total which ends in 2-sometimes
    She can make an odd amount-sometimes
    She can make an amount greater tan £6.00-sometimes
    She can make a total which is a multiple of 5p-always.

  4. Bronze
    55p=50p+5p
    55p=10p+10p+10p+10p+10p+5p
    37p=10p+10p+10p+5p+2p
    37p=20p+10p+5p+1p+1p
    108p=50p+50p+5p+3p
    108p=£1+8p
    502p=£2+2£+1£+2p
    99p=50p+20p+20p+5p+2p+2p+1p
    88p=50p+20p+10p+2p+2p+2p+2p
    silver
    7.a.£1+50p+20p+10p+5p=£1+80p+5p=£1+85p=100p+85p=185p
    =1.85£
    B=1£+50p+20p+2p=£1+70p+2p=£1+72p=172p=1.72£
    7.b.
    A=£1+50p+10p+1p=£1+61p=161p=1.61£
    B=1£+50p+10p+20p=1£+80p=180p=1.80£
    8.a.1£+50p+20px4=1£+50p+80p=1£+130p=230p=2.30£

  5. 55p- 50p+5p+55p 40p+10+5p=55p 20p+20p+10p+5p=55p
    37p- 10+10+10+2p+2p+2p+1p=37P 20p+10p+5p+2p=37p
    £1.08p- 50p+50p+ 2p+2p+2p+2p=£1.08p 20p+20p+10p+50p+2p+2p+2p+2p = £1.08p
    £5.02p- £2 + £2 + £1 + 2p = £5.02p
    £1 + £1 + £1 + £1 + £1 + 1p + 1p = £5.02p
    99p- 50p + 20p +10p + 10p + 5p + 2p + 2p = 99p
    20p + 20p + 20p + 20p + 10p + 2p + 2p+ 2p+ 2p+1p=99p
    88p 20p + 20p + 20p + 20p + 2p + 2p + 2p +2p =88p
    50p + 20p + 10p + 5p + 2p + 1p = 88p

  6. 55p. 50p + 5p
    37p. 10p +5p+ 20+ 2p
    108p 1pound + 5p + 3p
    502p 1pound+2pound+ 2pound +2p
    99p. 50p+20p+20p+5p+2p+2p
    88p. 20p x4 +5p +2p+1p

    1. £1.85p
    2. £1.72p
    3. £1.61P
    4. £1.80P

  7. BRONZE
    55p-50 p+5p
    37p-30p+7p
    108p-100p+8p
    502p-500p+2p
    99p-90+9p
    88p-80p+8p

    SILVER
    7a- jar 1 £1.85
    Jar 2 £1.72
    7b- jar 1 £1.61
    Jar 2 £1.80
    8a. £2.30
    8b. £1.40

    GOLD
    Liam can afford the football because £1+£1+50p+50p+50p+20p+5p=£3.75.

  8. Bronze
    55p
    10 + 10 + 10 + 10 +10 + 5 = 55p
    37 + 29 = 55p
    55 + 0 = 55
    37
    20 + 10 + 7 = 37
    10+ 10+ 10+ 7=37
    30+ 7 = 37
    108
    £1 + 8 = 108
    98 + 10 = 108
    50 + 50 + 8 = 108

    30 + 7 = 37

    5+5+5+5+5+5+7=37
    108
    £1 + 8 = 108
    98 + 10 = 108

  9. 55p=
    25+30=55p
    10+10+10+10+10+5=55p
    37p=
    20+10+5+2=37p
    10+20+2+2+1+2=37p
    108p=
    100+5+2+1=108p
    50+50+5+1+2=108p
    502p=
    500+2=502p
    200+200+50+50+2=502p
    99p=
    50+20+20+5+2+2=99p
    £1-1=99p

  10. Silver:
    7a) A £1 + 50p + 20p + 10p + 5p = £1.85
    B £1 + 50p + 20p + 2p = £1.72

    7b) A £1 + 50p + 10p + 1p = £1.61
    B £1 + 50p + 20p + 10p = £1.80

    8a. £1 + 50p + 20p + 20p + 20p + 20p = £2.30
    8b. 50p + 20p + 20p + 20p + 10p + 10p + 10p = £1.40

    • Well done for getting on the blog, but you are not doing all of each challenge. For this challenge you also need to give each total in pence too. For example, £1.85=185p
      Please add these.

  11. Bronze
    5p+50p=55p
    10p+5p+20p+20p=55p
    20p+20p+10p+5=55p

    2p+10p+10p+10p+5p=37p
    20p+10p+5p+2p=37p
    10p+10p+10p+5p+2p=37p

    £1+2+2+2+2=108
    £1+5+2+1=108
    £1+1+2+5=108

    £5+2=502
    £5+1+1=502
    £4+50+50+2=502

    50+20+20+5+2+2=99
    20+50+20+5+2+1+1=99
    50+10+10+2+1+2+2+2

    20+20+20+20+5+2+1=88
    50+20+10+5+2+1=88
    10+10+10+50+2+1+5=88
    ______________________________________________
    Silver
    7a 1.85
    1.72
    7b 1.61
    1.80
    8a 2.30
    8b 1.40

    Gold:
    4a Liam =2.75 X
    Luara = 3.45
    None of them can afford because their money is lower than 3.75 X

    6a £1+£1+10p+10p = £2.20

    GD- I tried on Greater depth
    1-Sometimes X
    2-Sometimes
    3-Always X
    4- always

    • Well done Rayyan, you Bronze answers have used the coins. Not everyone has done this but there are some misconceptions here. Firstly, you have not included the unit of measure for a few.
      With your Silver challenges, what is the unit of measure? 185p = 1.85 what?
      Also, your calculating for Liam’s coins is not quite right, please think again.
      Your Greater Depth answers are also not correct.

  12. Bronze
    55p =50p+5p=27p+28p=13p+42p
    37p =20p+17=35p+2p=21p+16p
    108p =58p+50p=100p+8p
    502p =250p+252p=372+130p
    99p =98p+1p=90p+8p
    88p =76p+12p=80p+8p
    Silver
    7.A a) There is 195p in the jar.1.95
    b)There is 182p in the jar.1.82
    7.B a) There is 161p in the jar.1.61
    b) There is 180p in the jar.1.80
    8.A. There is £2.30
    8.B. There is £1.40
    Gold
    Liam can buy a football because he has £2+£1.50+20p+5p=£3.75 Liam has 3.75 so he can buy a football that costs that exact amount.But Laura has £3+40p+25p=3.65 Laura has 3.65 meaning she has 10p less then Liam meaning she can’t buy a football.
    Awais could have a 20p a £1 and 2 50p coins.He could also have a 2 £1 and 2 10p coins.

    • You have a few misconceptions here Raihaan. Next time, please make sure you read all the teaching slides, because they would have explained and made it clear how you needed to answer.
      For example, where you have said, “13p+42p”, there is no 13p coin or 42p coin. Remember this is all about money and you can only use the coins we have in real life.

      Also, when you have converted 185p into decimals, you have put 1.85. What is the unit of measure?

  13. Bronze:
    1. 55p
    5×11=55p
    50p+5p=55p
    30p+25p=55p
    35p+20p=55p
    2. 37p
    20p+17p=37p
    27p+10p=37p
    67p+30p=37p
    69p+32p=37p
    3. 108p
    50p+58p=108p
    38p+70p=108p
    78p+30p=108p
    60p+48p=108p
    4. 502p
    302p+200p=502p
    152p+350p=502p
    400p+102=502p
    132p+370p=502p
    5. 99p
    90p+9p=99p
    49p+50p=99p
    37p+62p=99p
    6. 88p
    80p+8p=88p
    40p+48p=88p
    58p+40p=88p
    38p+50p=88p
    Silver:
    7a. A:185p–0.185p
    B:182p–0.182p
    7b. A:161p–0.161p
    B:180p–0.180p

    • You have a few misconceptions here Rasan. Next time, please make sure you read all the teaching slides, because they would have explained and made it clear how you needed to answer.
      For example, where you have said, “30p+25p=55p”, there is no 30p coin or 25p coin. Remember this is all about money and you can only use the coins we have in real life.
      You have also said, “185p–0.185p” when showing the decimal. To show the decimal, you would need to convert the pence into pounds. e.g. 185p = £1.85. Please can you have a go at correcting your mistakes.

      • 1)55p
        20p+10p+20p+5p=55p
        20p+10p+5p+20p=55p
        2) 37p
        20p+10p+5p+2p=37p
        10p+10p+10p+5p+2p=37p
        3)£1.08
        50p+50p+5p+1p+1p+1p=£1.08
        20p+20p+20p+20p+20p+5p+1p+1p+1p=£1.08
        4) £5.02
        50p+50p+50p+50p+50p+50p+50p+50p+50p+50p+2p=£5.02
        5) 99p
        50p+20p+20p+5p+2p+2p=99p
        6)88p
        20p+20p+20p+20p+5p+1p+1p+1p=88p
        Silver:
        7a) A)185p=£1.85
        B)182p=£1.82
        7b) A)161p=£1.61
        B)180p=£1.80

  14. BRONZE: How many ways can you make the following amounts of money?

    55p 50+5 49+6 48+7 47+8 46+9 45+10
    37p 30+7 29+8 28+9 27+10 26+11 25+12
    108p 100+8 99+9 98+10 97+11 96+12 95+13
    502p 498+4 500+2 499+3 497+5 496+6
    99p 90+9 89+10 88+11 87+12 86+13
    88p 80+8 79+9 78+10 77+11 76+12
    silver
    7a. 1 pound 85p 1 pound 72p
    7b. 1 pound 65p 1 pound 80p
    8a. you have £2.30
    8b. you have £1.40

  15. 55p
    10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 5 = 55p
    37p 10 add 10 add 10 add 5 add2 = 37p
    108p 1 pound add 5 add 2 add 1 = 108p
    99p 10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 5 add 2 add 2 = 99p
    88p 10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 10 add 5 add 2 add 1 = 88 p
    Sliver 1 pound 88p
    1 pound 72p
    1 pound 61 p
    1 pound 80 p

    • Well done Ellie.
      With your silver answers, you needed to give them in pence and decimal form… e.g. 188p and £1.88. See if you can add these for the other 3.

  16. Bronze
    1. 50p+5p=55p 50+1+1+1+1+1=55 50+2+2+1 50+2+1+1+1=55 are some ways
    2. 20+10+5+2=37 10+10+10+2+2+1+2=37 are some ways
    3. £1+5p+2p+1p=108p is a way
    4. £5+2p=502p £5+1p+1p=502p are ways
    5. 50p+50p-1p=99p is a way
    6. 50p+20p+10p+5p+2p+1p=88
    Silver
    7a. A. There is £1.85 B. There is £1.71
    7b. A. There is £1.71 B. There is £1.80.
    8a. You have £2.30
    8b. You have £1.40
    Gold
    Liam could afford the football because 2 pounds, three fifty pence, twenty pence and a five pence coin which makes £3.75 and Laura made £3.65 which was just ten less than Liam.

  17. Bronze
    55p.1 p+1p+1p+1p+1p+50p=55p
    37p. 1p + 20p +16p =37p
    108p.50p + 50p + 4p + 4p =108p
    502p.250p + 250p + 2p = 502p
    99p. 81p + 18p = 99p
    88p.70p + 18p = 88p

    • Some good answers Siddra but you were asked to show the amount in lots of different ways. Please make sure you complete challenge how they are requested.
      Can you add a few more for each please?

  18. Bronze
    35+20=55
    50+5=55
    45+10=55
    55+0=55
    40+15=55
    30+7=37
    20+17=37
    25+12=37
    35+2=37
    10+27=37
    £1+8=108
    90+18=108
    70+38=108
    80+28=108
    95+13=108
    90+9=99
    80+19=99
    85+14=99
    70+29=99
    95+4=99
    80+8=88
    85+3=88
    60+28=88
    70+18=88
    75+13=88
    Silver
    A. There is £1.85
    B. There is £1.72
    A. There is £1.61
    B. There is £1.80

      • Gold
        Liam can afford a football and Laura can’t and Liam has £3.75. But Laura has £3.65 so she is 10p short.
        The coins Awais could have are two 1 pound coins and 2 ten coins. Then it will equal £2.20 in 4 coins.

  19. Bronze
    1+54+55. 5+50=55. 40+15=55. 20+35=55. Are some ways to make 55.
    30+7=37. 20+17=37.15+22=37.10+25=37. Are some ways to make 37.
    £1+8p=108. £1+2+2+2+2=108. £1+3+3+2=108.Are some ways to make
    108.
    £5+2=502. £5+1+1=502. £1+£1+£3+2=502. Are some ways.
    90+9=99. 50+49=99. 88+11=99. Are some ways.
    80+8=88. 40+48=88. 10+40+38=88. Are some ways.

    • You have very few correct answers here Yalda because you haven’t used coin values. For example, where you have said, “40+15=55”, there is no 40p coin or 15p coin. Remember this is all about money and you can only use the coins we have in real life.

      Also, please ensure you include your unit of measure (p or £) in each calculation.
      e.g. 50p + 1p +2p +2p = 55p

  20. 1. 10+10+10+10+10+5= 55p
    10+10+10+10+10+2+2+1=55p
    50 + 5 =55p
    20 + 20 + 10 + 5 = 55p
    2. 10 + 10 + 10 + 5 + 2 = 37p
    20 + 10 + 2 + 2 + 2 + 1 = 37p
    20 + 5 + 5 + 5 + 1 + 1 = 37p
    3. 50 + 50 + 5 + 2 + 1 = £1.08p
    20 + 20 + 50 + 10 + 2 + 2 + 2 + 2 = £1.08 p
    4. £2 + £2 + £1 + 2p = £5.02p
    £1 + £1 + £1 + £1 + £1 + 1p + 1p = £5.02p
    5. 50 + 20 +10 + 10 + 5 + 2 + 2 = 99p
    20 + 20 + 20 + 20 + 10 + 2 + 2+ 2+ 2+1=99p
    6.20 + 20 + 20 + 20 + 2 + 2 + 2 +2 =88p
    50 + 20 + 10 + 5 + 2 + 1 = 88p

    Silver
    7a. £1.85 7b. £1.72
    8a. £1.61 8b. £1.80

    Gold
    Liam has £3.75 because £1 + £1 + 50p + 50p + 50p + 20p + 5p = £3.75
    Laura has £3.65 because £1 + £1 +£1 + 20p + 20p + 5p + 5p + 5p + 5p + 5p = £3.65. So Liam has enough money to buy the football.

    Awais has these coins ; £1 + £1 + 10p + 10p = £2.20

  21. Bronze
    1.50p+5p=55p 50+1+1+1+1+1=55 50+2+2+1 50+2+1+1+1=55 are some ways
    2.20+10+5+2=37 10+10+10+2+2+1+2=37 are some ways
    3.£1+5p+2p+1p=108p is a way
    4.£5+2p=502p £5+1p+1p=502p are ways
    5.50p+50p-1p=99p is a way
    6.

    • 6.50p+20p+10p+5p+2p+1p=88
      Silver
      7a. A. There is £1.85 B. There is £1.71
      7b. A. There is £1.71 B. There is £1.80.
      8a. You have £2.30
      8b. You have £1.40
      Gold
      Laura could’ve of afford the football if she had a 50p instead of two 20p

Leave a Reply