Today, we are going to be learning to find the duration between two times. The clocks you made last week will come in useful today.

This website is great and it also has a duration function at the bottom right corner to help you. https://www.visnos.com/demos/clock

Duration is the length of time something happens for. The duration of the school day is 6 hours and 15 minutes. The duration of playtime is 15 minutes. The duration of Miss Millar’s coffee making is about 5 minutes.

Remember that there are 60 minutes in an hour. When counting duration from 12:30 to 14:10. There are 30 minutes to 13:00, another 60 minutes to 14:00 and then 10 minutes to 14:10. The duration is 30+60+10 = 100 minutes. (We can also say 1 hour and 40 minutes)

BRONZE

SILVER

GOLD

Bronze

1. Pals =1 hour.

2. Dennis = 3 hours.

3. Football = 2 hours.

4. Adventure = 2.

5. Upton Abbey = 50 mins.

6. Westenders = 1 hour and 10 minutes.

7. Jeremy Carl = 1 hour and 40 minutes.

8. Planet Mars = 1 hour.

Well done Naimol

Bronze

Pals =1 hour

Dennis = 3 hours

Football = 2 hours

Adventure = 2

Upton Abbey = 50 mins

Westenders = 1 hour and 10 minutes

Jeremy Carl = 1 hour and 40 minutes

Planet Mars = 1 hour

Well done Lawy! Can you now complete the silver and gold challenge please?

Bronze

Pals =1 hour

Dennis = 3 hours

Football = 2 hours

Adventure = 2

Upton Abbey = 50 mins

Westenders = 1 hour and 10 minutes

Jeremy Carl = 1 hour and 40 minutes

Planet Mars = 1 hour

Silver

Rosie ran for 1 h 25 minutes.

Tony ran for 45 minutes

Leeds takes 21 minutes

Halifax takes 1 hour 45 minutes

Liverpool takes 1 hour 32 minutes

London take 1 hour 23 minutes

The train that takes longer is Halifax. I know that because it takes 1 hour 45 minutes

Gold

Seth has 1 hour and 10 minutes to tidy up his room.

He spends 25 minutes moving toys + 35 minutes putting clothes away +

5 minutes making the bed, he spend 65 minutes.

So 1h 10min = 70 min

80 min – 65 min = 5 min

Seth has 5 minutes left.

Gold

The bus journey is 59 minutes

I imagine that he started his journey at 15:23 and finished it at 16:23 which is 1h = 60 minutes and I took away 1minute 60min – 1min = 59min.

Silver

Rosie ran for 1hr 25min

Tommy ran for 45min

Good job Azaan!

Bronze.

Pals 6:30 7:30 1 Hour.

Dennis the explorer 15:15 18:15 3 Hours.

The football show 12:00 14:00 2 Hours.

An adventure 10:40 12:40 2 Hours.

Well done Azaan. Can you try the silver challenge now?

Bronze

1h

3h

2h

2h

Silver

Rosie ran for 85 minutes

Tommy ran for 45 minutes

Halifax train took the longest I know this because if you look at the hour you could count the numbers in between each number and get the hour.

Well done Amanah for completing your Bronze and Silver challenge.

Please try your gold challenge.

I have done this work on paper.

Well done Aayan!

Joel and Luxor are competing in a race.

It took Joel 3/4 of an hour minus 21 minutes to finish.

It took Luxor 11 minutes less than half an hour.

Who won the race?

Explain your answer.

Hi Miss I’ve done my work on sheets , I will send it to you.

Great work Zak!

Joel and Luxor are competing in a race.

It took Joel 3/4 of an hour minus 17 minutes to finish.

It took Luxor 9 minutes less than half an hour.

Who won the race?

Explain your answer.

Joel took 45 – 17 minutes = 28 mins

Luxor took 30 – 9 minutes = 21mins

So Luxor won the race he was 7 minutes quicker.

Super work!

Bronze

Pals: 06:30-07:30= 1 hour

Dennis: 15:15-18:15= 3 hours

Football: 12:00-14:00= 2 hours

Adventure: 10:40-12:40= 2 hours

For this I used My bedroom clock to work out the times.

Upton Abbey= 50 mins

Westenders= 1 hour and 10 minutes

Jeremy Carl= 1 hour and 40 minutes

Planet Mars= 1 hour

Silver

Rosie ran for 1 hour and 25 minutes.

Tony ran for 45 minutes

Train duration times

Leeds takes 21 minutes

Halifax takes 1 hour 45 minutes

Liverpool takes 1 hour 32 minutes

London takes 1 hour 23 minutes

The train to Halifax takes the longest I know this because it takes 1 hour 45 minutes and the rest of the trains don’t take that long.

Gold

Seth in total has 1 hour and 10 minutes which is 80 minutes.

He spends 25 minutes moving toys, 35 minutes putting clothes away

5 minutes making the bed. In total this is 63 minutes.

So I have worked out that 80 minutes – 63 minutes = 17 minutes. The answer is 17 minutes left.

Gold

15:23 – 16:22 = 59 minutes

Fantastic work Jasmine! Is your number sentence correct for gold?

Can you check your answer for the first one of gold please?

60 minutes in a full turn.

12 hours in a full turn.

25 minutes between 12.00 and 12.25.

Bronze

Pals 1 hour (60 minutes)

Dennis the Explorer 3 hours ( 90 minutes)

The Football Show 2 hours (60 minutes)

An Adventure 2 hours (60 minutes)

Westenders 70 minutes

Planet Mars 60 minutes

Uptown Abbey 50 minutes

Jeremy Carl 40 minutes

Silver

Rosie ran for 85 minutes.

Tommy ran for 45 minutes

the train that takes the longest is Halifax, I know because I worked out the duration.

Good job Lillie.

Can you convert the following minutes into hours?

70 minutes

85 minutes

1hour 10 minutes

1 hr 25 minutes

Bronze

1h

3h

2h

2h

Silver

Rosie ran for 1h 25 miniutes

Tommyran for 45 minutes

Leed21 minutes

Halifax 1h 45 minutes

Liverpool 1h 32 minutes

London 1h 23 minute

Halifax takes the longest

I am well impressed Aleena. Your Bronze and Silver challenge is completed correctly.

Please try the gold challenges now.

Well done Aleena.

Bronze

1h

3h

2h

2h

Silver

Rosie ran for 1h 25min

Tommy ran for 45min

Leeds 21min

Halifax 1h 45min

Liverpool 1h 32min

London 1h 23min

Halifax takes the longest.

Gold

He has 5mins left.

Amirs journey took 59 mins

Well done Zak!

Joel and Luxor are competing in a race.

It took Joel 3/4 of an hour minus 21 minutes to finish.

It took Luxor 11 minutes less than half an hour.

Who won the race?

Explain your answer.

1. 15minutes

2. Art 50minutes

3. Tennis 1hour and 5minutes

Bronze

Pals=1 hour or 60minutes

Dennis the explorer=3 hour or 180minutes

The football show=2 hours or 120minutes

an adventure=2 hours or 120 minutes

Silver

Rosie ran for 1 hour and 25minutes

Tommy ran for 45minutes

Leeds=21minutes

Halifax=1 hour and 45minutes

Liverpool=1 hour and 36minutes

London=1 hour and 23minutes

The Halifax train takes the longest because it takes 1 hour and 45 minutes.

Gold

1.25+5+35=1 hour and 5minutes he left 5 minutes.

2.The bus journey took 59 minutes.

Great job Safa!

Joel and Luxor are competing in a race.

It took Joel 3/4 of an hour minus 17 minutes to finish.

It took Luxor 9 minutes less than half an hour.

Who won the race?

Explain your answer.

Starter challenge

A quarter of a hour is 15 minutes

Half of a hour is 30 minutes

Three quarter of a hour is 45 minutes

60 minutes is in a full clock hour.

12 hours are in a full clock.

25 minutes between 12:00 and 12:25.

Art lesson is 50 minutes long.

Tennis is 1 hour and 5 minutes long.

Bronze

Pals is 1 hour long.

Dennis the explorer is 3 hours long.

The football show is 2 hours long.

An adventure is also 2 hours long.

Wenstendres is 1 hour a nd 10 minutes long.

Planet Mars is an 1 hour long.

Upton abbey is 50 minutes long.

Jermery Carls is 40 minutes long.

Silver

Rosie started running at 7:20am and stopped at 8:45am.

Rosie ran for 1 hour and 25 minutes.

Tommy started running at 9:10am and stopped at 9:55am.

He ran for 45 minutes.

Gold

70-25=45

45-5 =40

40-35=5

He has 5 more minutes to clean his room.

Amir was on the bus for 59 minutes.It takes 7 minutes to half past 3 plus 30 minutes to the next hour and 22 more minutes,

7+30=37

37+22 =59

It took him 59 minutes.

Well done Umar for completing all your challenges. Your explained your answers well, so I am really proud of you.

How many minutes are in 3 and half hours?

Please explain your answer.

I have done this work in my homework book.

Well done Maryam! How did you get on?

Joel and Luxor are competing in a race.

It took Joel 3/4 of an hour minus 10 minutes to finish.

It took Luxor 2 minutes less than half an hour.

Who won the race?

Explain your answer.

24 hours are in 1 day so 24×2=48

Duration means how long it was I think like at school the duration is 6 hours 15 minutes

Well done Brooke, super explanation.

Maths home learning

Starter challenge

A quarter of an hour? It’s 15 minutes.

Half an hour? It’s 30 minutes.

Three quarter of an hour? It’s 45 minutes.

60 minutes in one full turn of the clock, 12.00 to 13.00.

12 hours in one full turn of a clock from 12.00 am to 12.00 pm

25 minutes is the difference from 12.00 and 12.25.

Art lesson last 50 minutes.

Tennis lesson last 1 hour and 5 minutes or 65 minutes.

Bronze

Pals = 06.30 = 07.30 = 1 hour

Dennis explorer = 15.15 = 18.15 = 3 hours

Football show = 12.00 = 14.00 = 2 hours.

Adventure = 10.40 = 12.40 = 2 hours.

Longest to shortest

Westender = 7.20 = 8.30 = 1 hr and 10 minute.

Planet Mars = 8.00 = 9.00 = 1 hour.

Upton abbey = 9.10 = 10.00 = 50 minutes.

Jeremy Carl = 10.50 = 11.30 = 40 minutes.

Silver

Rosie started running at 7.20am, and stopped at 8.45am. Rosie ran for 85 minutes, or 1 hour and 25 minutes.

Tommy started running at 09.00 and stopped at 09.55. Tommy ran for 45 minutes.

The train that takes the longest is Halifax, because 60 + 60 + 3 + 42 = 165 minutes or 1 hour and 45 minutes.

Gold

Seth has 5 minutes left.

25 + 5 + 35 = 105. 110 – 105 = 5.

Amir bus journey took 59 minutes. Because he start at 15.23 and there 37 minute to 4, and the journey ends at 4.22, so we add the remain minutes of 22 to 37, which makes 59. So that’s how I got my answer.

WOW fantastic maths Faizan! I am so impressed.

Joel and Luxor are competing in a race.

It took Joel 3/4 of an hour minus 21 minutes to finish.

It took Luxor 11 minutes less than half an hour.

Who won the race?

Explain your answer.

Mrs Khaliq, Joel took 45 minutes and when you minus 21 minutes you get 24 minutes. When you see Luxor take 30 minute and minus the 11 minutes you get 19 minutes. So the winner of the race was Luxor, because she finished 5 minutes before Joel.

Fantastic answer Faizan!

I have done mine in my homework book

Well done Brooke. What does the word duration mean?

How many hours are in two days? Please explain your answer.

24 hours are in 1 day so 24×2=48

Duration means how long it was I think like at school the duration is 6 hours 15 minutes