# 3B. Maths Home Learning. 22.05.20

Today, we are going to be looking at start and end times. When given a start time and duration, we will be working out the end times.

BRONZE

7:10 + 40 minutes
4:30 + 1 hour
6:30 + 1 hour 20 minutes
7:05 + 20 minutes

SILVER

GOLD

## 51 thoughts on “3B. Maths Home Learning. 22.05.20”

1. Naimol A.

Bronze
1. 7.10 + 40 minutes = 7.50
2. 4.30 + 1 hour = 5.30
3. 6.30 + 1 hour + 20 minute = 7.50
4 7.05 + 20 minutes = 7.25
Silver
1. 3:20, 3:30, 3:40 and the time it finishes is 3:50.
2. Half past 3 or 3:30.
3. 14:05
Gold
1.I agree with Kim because she arrived at 8:45 and terri arrived at 8:50.

• Mrs Khaliq

I am not sure that this is your own work Naimol.

2. Azaan H.

Silver
1. 3:20, 3:30, 3:40 and the time it finishes is 3:50.
2. Half past 3 or 3:30.
3. 14:05

• Mrs Khaliq

Superstar! Do you think you could challenge yourself and complete the gold task?

3. Serina I.

7:50
5:30
7:50
7:25
silver
it ends at 3:50
he leaves at half past 3
Maths ended at 14:05
Gold
I agree with kim because she arrived at 8:45 and terri arrived at 8:50

• Mrs Khaliq

Super work Serina! Can you complete the gold challenge please?

• Serina I.

She will be on time because 2:50+35= 2:85=3:25
It will be 11:35mins

• Serina I.

Kian did not say it properly we don’t say 10:95min he should go to the next hour
95mins = 1h35mins
10+1h35mins=11:35mins

• Mrs A Patel

25minutes +45 minutes =
1hour35m + 25minutes=

• Serina I.

25 mins + 45 mins = 80mins
80mins 1hour 20mins

1hour+25mins = 1hour 60mins
1hour 60mins = 2hours

4. Amanah S.

bronze
7:10+40 minutes = 7:50
4:30+1 hour = 5:30
6:30+1 hour 20 minutes=7:50
7:05+20 minutes=7:25

• Mrs A Patel

Well done Amanah for having a go with your maths learning.

23 minutes +25minutes =

5. Azaan H.

Bronze.
7 : 10 + 40 Minutes = 7 : 50.
4 : 30 1Hour = 5 : 30.
6 : 30 + 1 Hour and 20 Min = 7 : 50.
7 : 05 + 20 Minutes =7 : 25.

• Mrs Khaliq

Well done Azaan. Can you challenge yourself and try the silver task?

6. Aleena I.

Bronze
1.7:50
2.5:30
3.7:50
4.7:25
Silver
1.:50
2.3:30
3.14:05
Gold
1. Kim because she arrives 5 minutes early
2.3:25 because 2:50 + 35 minutes =3:35

• Mrs A Patel

Good girl Aleena for completing your challenges.
25minutes +30minutes=
17minutes+40minutes=

• Ameena I.

25minutes +30minutes=55
17minutes +40minutes =57

7. Jasmine M.

Bronze
1. 7:10+40 minutes=7.50
2. 4:30+1 hour=5.30
3. 6:30+1 hour 20 minutes=7:50
4. 7:05+20 minutes=7:25
Silver
1. The show will end at 3:50
2. He will after to leave at 3:30
3. Maths ends at 2:35
Gold
1)Kim gets to school first at 08:45 because she leaves at 08:25
2)She will arrive at exactly 3:25 so she will be on time.
3) It will be 11:35 in 45 minutes.

• Mrs Khaliq

Superstar Jasmine. I am so proud of you!

15:45

The time shows the mid-way point of Maryam’s favourite TV show.
The show is less than 1 hour long.

What could be the start and end time of the show?
How many different start and end times can you find?

8. Maryam G.

Bronze
7:10 + 40 minutes = 7:50
4:30 + 1 hour = 5:30
6:30 + 1 hour 20 minutes = 7:50
7:05 + 20 minutes = 7:25

• Mrs Khaliq

Well done Maryam. Can you try the silver challenge?

9. Lillie S.

Bronze
7:10 + 40 Minutes=7:50
4:30 + 1 hour= 5:30
6:30 + 1 hour 20 minutes = 7:50
7:05 + 20 minutes = 7:25

Silver
1. The show would end at 3:50
2. Harry will leave at half past 3.
3. Maths ends at14:05

Gold
Terry 8:50 Kim 8:45
Kim arrived at school first because she got there at 8:45 and Terry got there ay 8:50
Gina gets there on time because she arrived at 3:25.
The time would be 11:35. Kiran didn’t go to the next hour.

• Mrs Khaliq

Super work Lillie!

15:45

The time shows the mid-way point of Maryam’s favourite TV show.
The show is less than 1 hour long.

What could be the start and end time of the show?
How many different start and end times can you find?

• Lillie S.

15:30-16:00
15:00-15:30
14:15-14:45

10. Zakariya K.

Bronze
1.7:50
2.5:30
3.7:50
4.7:25

Silver
1.3:50
2.3:30
3.14:05

Gold
1.Kim because she arrives 5min earlier.
2.3:25 because 2:50+35min=3:25
3.He is wrong because there is no 10:95

• Mrs Khaliq

Well done Zak. Can you tell me what the time should have been for gold question 3? Try using some of the sentence starters we use in the classroom to explain our answers!

11. Lawy A.

BRONZE

7:10 + 40 minutes=7:50
4:30 + 1 hour=5:30
6:30 + 1 hour 20 minutes=7:50
7:05 + 20 minutes=7:25

• Mrs Khaliq

Good boy Lawy! Please complete the silver and gold challenges too!

12. Safa M.

I have done silver and gold in my book.

• Mrs Khaliq

Well done Safa!

15:45

The time shows the mid-way point of Maryam’s favourite TV show.
The show is less than 1 hour long.

What could be the start and end time of the show?
How many different start and end times can you find?

13. Zakariah D.

Maths
**********
Bronze
1, 7:10 + 40 minutes = 7:50
2, 4:30 + 1 hour = 5:30
3, 6:30 + 1 hour 20 minutes = 7:50
4, 7:05 + 20 minutes = 7:25
I’ve done Silver and Gold on sheets, I will email them in a while.

• Mrs Khaliq

Well done Zakariah!

15:45

The time shows the mid-way point of Maryam’s favourite TV show.
The show is less than 1 hour long.

What could be the start and end time of the show?
How many different start and end times can you find?

• Zakariah D.

Length of show 60 min
15:45 is when the show is at the midway point.
Start time 15:16
End time 16:14
As we know that it’s an less then an hour, there are lots of times that you could start and end.
It has to be at least 3 mins if we don’t talk about seconds.
So if you take 3:45 and go up by 1 min and at the same time go down by 1 min and continue this pattern you can go all the way up to 16:14 and down do 15:16 and at the shortest 15:46 and 15:44.
14 latest finish time
13
12
11
10
09
08
07
06
05
04
03
02
01 earliest finish time
00 ( 16:00 / 4 o’clock)
59 earliest start time
58
57
56
55
54
53
52
51
50
49
48
47
46
45 ( 15:45 / 3:45) Midway point
44
43
42
41
40
39
38
37
36
35
34
33
32
31
30
29
28
27
26
25
24
23
22
21
20
19
18
17
16 latest start time

• Zakariah D.

Sorry miss earliest finish and start should have been 46 and 44 min .

14. Muhammed A.

Bronze
7.10 + 40 minutes = 7.50
4:30 + 1 hour = 5:30
6:30 + 1hour 20 minutes = 7.50
7:05 + 20 minutes = 7:25

Silver
3:20 + 30 minutes = 3:50.
2:50 + 40 minutes = 3:30 harry needs to leave at 3:30pm.
13:30 + 35 minutes = 14:05 Maths ends at 14:05.

Gold
8:35 + 15 minutes = 8:50
8:25 + 20 minutes = 8:45
I agree with Kim because she arrives at school earlier then Terri.
2:50 + 35 minutes = 3:25 Gina arrives on time.
Time is 10:50 + 45 minutes = 11:35. Kiran mistake was he forgot that after 10:59 it moves onto the next hour which is 11.

• Mrs A Patel

Well done Umar for completing all your challenges today. I am proud of you!

I am walking to work and I got there at 12.35. I was walking for 45 minutes. What time did I leave for work?

15. Aayan M.

Bronze
7:10 + 40 minutes( 7:50)
4:30 + 1 hour(5:30)
6:30 + 1 hour 20 minutes(7:50)
7:05 + 20 minutes( 7:25)
Siver and Gold I will do on paper and send you the pictures.

• Mrs Khaliq

Superstar!

15:45

The time shows the mid-way point of Maryam’s favourite TV show.
The show is less than 1 hour long.

What could be the start and end time of the show?
How many different start and end times can you find?

16. Gufran E.

I did it

• Mrs A Patel

Good girl Gufran. Did you complete all the challenges?
Mrs. Patel is walking to work and she got there at 12.35. Mrs. Patel was walking for 45 minutes. What time did she leave for work?

17. Brooke M.

I have done bronze and silver in my homework book

• Mrs A Patel

Well done Brooke. Did you complete all your challenges?
I am walking to school and got there for 10.38am, I was walking for 30 minutes, what time did I leave for work?

• Brooke M.

You left at 10.08am because 10.38-30 minutes is 10.08. You are very late for work Mrs Patel school starts at 09.00am.

18. Luxor A.

Bronze
7:10+40 minutes =7:50am
4.30+1hour=5.30am
6:30+1hour 20 minutes =7:50
7:05+20 minutes =7:25

• Mrs A Patel

Please complete the rest of the challenges.

19. Zahra A.

I am doing it l will send you a picture

• Mrs Khaliq

Great job, I can’t wait to see it Zahra!

• Mrs A Patel

Good girl Zahra. Did you ask the teacher to check your work?

20. Faizan R.

Maths home learning

Bronze
7.10 + 40 minutes = 7.50
4.30 + 1 hour = 5.30
6.30 + 1 hour + 20 minute = 7.50
7.05 + 20 minutes = 7.25

Silver (I have drawn the time line in my book)
1) 3.20 + 10 + 10 + 10 = 3.50
2) 2.50 + 10 + 10 + 10 +10 = 3.30
3) 1.30pm + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 2.05 in 24 hr it will be 14.05

Gold
1)
08.35 + 15 = 08.50 (Terri)
08.25 + 20 = 08.45 (Kim)

Kim arrives 5 minutes before Terri.

2)
Yes, Gina arrives at 3.25 pm.
2.50 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 3.25pm

3)
Kieran has written the time wrong. He has written 10.95. When it should be 10.50 and it takes him 45 minutes, so should arrive at 11.35.

10.50 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 + 5 = 11.35.

• Mrs Khaliq

Fantastic work Faizan.

15:45

The time shows the mid-way point of Maryam’s favourite TV show.
The show is less than 1 hour long.

What could be the start and end time of the show?
How many different start and end times can you find?

• Faizan R.

Mrs Khaliq, the start time of the program is 15.30 and finish at 16.00. The difference is 30 minutes.

Here are some possible other start times.

15.20 = 15.50
15.00 = 15.30
15.10 = 15.40
15.05 = 15.35
15.25 = 15.55
15.05 = 15.35