# 3R. Maths Home Learning. 20.05.20

Today, we are going to be learning to find the duration between two times. The clocks you made last week will come in useful today.
This website is great and it also has a duration function at the bottom right corner to help you. https://www.visnos.com/demos/clock

Duration is the length of time something happens for. The duration of the school day is 6 hours and 15 minutes. The duration of playtime is 15 minutes. The duration of Miss Millar’s coffee making is about 5 minutes.

Remember that there are 60 minutes in an hour. When counting duration from 12:30 to 14:10. There are 30 minutes to 13:00, another 60 minutes to 14:00 and then 10 minutes to 14:10. The duration is 30+60+10 = 100 minutes. (We can also say 1 hour and 40 minutes)

BRONZE

SILVER

GOLD

## 49 thoughts on “3R. Maths Home Learning. 20.05.20”

1. Ayaan B.

i will try to do it on a paper

• Miss Millar

I’d love to see it

Bronze
Pals: 1 hour (60 minutes).
Dennis the explorer: 3 hours.
The football show: 2 hours.
——-
Upton Abbey: 50 minutes.
Westenders: 1 hour and 10 minutes.
Jeremy Carl: 40 minutes.
Planet Mars: 1 hour.

The longest is Westenders and the shortest Jeremy carl.
———-
Silver

Rossie ran for 1 hour and 25 minutes.
Tommy ran for 45 minutes.

The train that takes longest is Halifax, I know this because I work it out and the Halifax train is taking 1 hour and 40 minutes.
————-

Gold

25 minutes + 5 minutes + 35 minutes = 65 minutes ( 1 hour and 5 minutes)

1h and 10 m – 1 h and 5 m = 5 minutes left.

The bus journey took 1 hour and 1 minute.

• Miss Millar

Have another look at the last gold challenge.

1. The duration from 15:23 to 16:23 is 1 hour. Then I take away 1 minute because Amir arrived at 16:22.
2. I added the minutes up 7+30+20+2=59 minutes.

• Miss Millar

3. Abdulasiis M.

1.60 minute
2.120 minute
3.1 hour and 25 minute

• Miss Millar

Not quite. Use the website. Set it up, so the clock reads the first time, then move the hands until it reads the second time.

4. Moosa K.

Bronze
Pals 1 hour short.
Dennis the explorer is 3hours longest.

• Miss Millar

Nice one. If a program starts at 10:00 and ends at 11:30, how long is it?

5. Aysha R.

A quarter of a hour 15 minutes
Half an hour 30 minutes
Three quarters of an hour 15 minutes
60 in a full trun .
There is 1 hour in an full trun
There is 25 minutes between 12:00 12: 25
Bronze
1 hour
3 hour
2 hour
2 hour
Jemey clars Upton abbey planet Mars westtenders .
Silver
Rosie was running for an hour and 25 minutes.
Tommy was running for 45 minutes
leeds 21 minutes
halifaxn1 hour and 45 minutes.
liverpool 1 hour and 36 minutes.
london 1 hour and 23 minutes.
The Halifaxn takes the longest time.
Gold
1
Total time = 60 +10=70mins
Spend = 25+5+35=65 he spent 65 minutes cleaning his room .
Time left =70-65=5
He has 5 minutes left .
2

• Aysha R.

2
15 :23 to 16:22 duration is 59 minutes.

• Mrs Begum

👍🏼

• Mrs Begum

Well done . If a quarter of a hit is 15minutes how many is 3 quarters of an hour ? Clue x 3

6. Abdulasiis M.

I don’t understand the clock

I have completed bronze and silver challenges I will send my pics.

• Miss Millar

8. Abdulasiis M.

I did mean pls I ment please

9. Abdulasiis M.

Pls can you help me

10. Nihit N.

There are 60 minutes in one full turn around the clock.
There are 12 hours in one full turn around the clock.
There are 25 minutes between 12:00 and 12:25.
Duration- Art – 50 minutes.
Bronze
Pals – 1 hour
Tennis – 1 hour 5 minutes.
Dennis the explorer – 3 hours.
Football show – 2 hours.
Longest is Westerners 1hour 10 minutes and shortest is Jeremy Carl 40 minutes.
Silver
Rosy ran for 1 hour 25 minutes.
Tommy ran for 45 minutes
Leeds- 21, Halifax – 1hour 45 minutes, Liverpool – 1 hour 32 minutes, London – 1hour 23 minutes
The train that takes longest is Halifax, I know this because the others trains take lesser duration.
Gold
Seth has 5 minutes left
The bus journey was 59 minutes.
Different ways to workout the answer
1. 7+30+22 = 59 minutes
2. 3:23 – 4:22 is one minute less than 60 minutes = 59 minutes

• Mrs Begum

Well done. Hope you had a lovely birthday yesterday .
Aaminah watches her favorite programme. It starts at 4 0’clock and finishes at quarter to 5. The adverts in the middle were 5 minutes long.
How long was the television programme?

• Nihit N.

Thanks Mrs. Begum, I had a wonderful birthday. Thanks to all friends for singing happy birthday on the zoom call.

11. Osatohanmwen O.

There are 60 minutes in one full turn around the clock in minutes hand.

There are 12 hours in each full turn around the clock in hour hand but 1 hour in full turn around in minute hand.

There are 25 minutes between 12:00 and 12:25.

There is 15 minutes between 18:45 and 19:00.

Art: There are 50 minutes between 15:10 and 16:00.
Tennis: There are 55 minutes between 15:00 and 16:05.

Gold
Seth has five minute left.
The bus journey was 59min.

You can find 1 way to work out the answer.

12. Osatohanmwen O.

There are 60 minutes in one full turn around the clock in minutes hand.

There are 12 hours in each full turn around the clock in hour hand but 1 hour in full turn around in minute hand.

There are 25 minutes between 12:00, 12:25.

There is 15 minutes between 18:45 and 19:00.

Art: There are 50 minutes between 15:10 and 16:00.
Tennis: There are 55 minutes between 15:00 and 16:05.

Gold
Seth has five minute left.
The bus journey was 59min.

You can find 1 way to work out the answer.

• Mrs Begum

Good girl.
Vanessa spent 2 hours and 25 minutes listening to music on her MP3
player. If it she started at 4:10pm, what time was it when she finished?

• Osatohanmwen O.

Vanessa finishes at 6:35.

13. Kaila M.

Bronze
Pals – 06:30- 07:30 – the duration is 1 hour which is the same as 60 minutes.
Dennis the explorer – 15:15-18:15 The duration is 3 hours.
The football show – 12:00-14:00. The duration is 2 hours.
An adventure – 10:40-12:40. The duration is 2 hours.

Upton Abbey – 09:10-10:00. Duration 50 minutes.
Westenders – 7:20-8:30. Duration 1hour and 10 mins
Jeremy Carl – 10:50-11:30. Duration 40 minutes.
Planet Mars – 8:00-9:00.Duration 1 hour.

The longest programme is Westenders then Planet Mars. This is followed by Upton Abbey. The shortest programme was Jeremy Carl.

Silver
Rosie started running at 07:20am and stopped at 08:45am. Rosie had been running for 1hour and 25minutes.
Tommy started running at 09:10 and stopped at 09:55. Tommy had ran for 45 minutes.

Leeds – 12:36-12:57 – 21minutes
Halifax – 13:57-15:42 – 1hour 45 minutes
Liverpool – 16:02-17:34 -1 hour 32 minutes
London – 19:23-20:46 – 1 hour 23minutes.
The train that takes longest is the one to Halifax because this trains journey has the longest duration.

Gold

Seth has 5 minutes left. He had 70 minutes to do it but only spent 65 minutes.

Amirs bus journey took 59 minutes. I worked it out as it is nearly an hour then took the minute away.

• Mrs Begum

Well done
Aaminah watches her favorite programme. It starts at 4 0’clock and finishes at quarter to 5. The adverts in the middle were 5 minutes long.
How long was the television programme?

• Kaila M.

It was 40 minutes long.

14. Mosaver M.

1. 15 minutes
2. Art 50 minutes
3. Tennis 1 hour and 5 minutes

Bronze

Pals =1 hour or 60 minutes
Dennis the explorer= 3 hours or 180 minutes
The football shows= 2 hours or 120 minutes

Silver

Rosie was running for an hour and 25 minutes.
Tommy was running for 45 minutes.

Leeds= 21 minutes
Halifax= 1 hour and 45 minutes.
Liverpool= 1 hour and 36 minutes.
London= 1 hour and 23 minutes.

The Halifax train takes the longest because it takes 1 hour and 45 minutes

Gold

1.25+5+35=He spent 1 hour and 5 minutes and he left 5 minutes.
2.The bus journey took 59 minutes.

• Mrs Begum

Well done .
Mark starts his exercise at 6:45 pm. He finished it at 8:25 p.m.
How long does he take to exercise?

• Mosaver M.

1 hour and 40 minutes.

15. Aaminah A.

BRONZE:
Pals: 1h
Dennis the explorer: 3h
The football show: 2h

1. Upton Abbey
2. West enders
3. Planet Mars
4. Jeremy Carl

SILVER:

Rosie ran for 75 mins.
Tommy ran for 45 mins.
The train that takes the longest is Liverpool because it took 1h 32mins.

GOLD:

Seth has 5 mins left.
His bus journey was 59 mins.

• Miss Millar

Brilliant, Aaminah! If Sally starts painting at 16:35 and finishes at 17:05, how long was she painting for?

• Aaminah A.

half an hour (30 mins)

16. Saee N.

Bronze:
IN quarter of an hour there are 15 minutes
In half an hour there are 30 minutes
In three quarters in a hour is 15 minutes

• Mrs Begum

Hi saee
Check your last answer again . If a quarter of an hour is 15min how many minutes in 3 quarters of an hour? 3×15=
Now have a go at the silver challenge.

17. Safah D.

Miss I don’t really understand bronze

18. Zaeem S.

Maths:
1:60 minutes in one full turn.
2:12 hour are in full each turn.
3: 25 minutes.

BRONZE:
Pal – 6:30 to 7:30
Duration was 1 hour.60 minutes
Dennis:15:15 to 18:15
Duration was 3 hour./ 180 minutes
Football show: 12:00 to 02:00
Duration : 2 hour / 120 minutes
Duration : 2hour / 120 minutes
Calculate the duration to longest to shortest
Westenders : 1 hour and 10 minutes
Planet Mars : 1 hour = 60 minutes
Upton Abbey : 50 minutes
Jeremy Carl: 40.minutes

SILVER:
1: Rosie ran for 1 hour and 25 minutes.
2:Tommy ran for 45 minutes.
3: The train that’s takes longest is Halifax . I know this because it took 1 hour and 45 minutes.

GOLD;
Seth has 1 hour and ten minutes
Moving toys :25 minutes
Bed:5 minutes
Clothes: 35 minutes
She spent 1 hour and 5 minutes and she still and 5 more minutes .
Minutes left: 5 minutes

2: Amir gets on bus : 15:23
Arrived : 16:22
How long was journey:59 minutes

• Mrs Begum

Well done Zaeem. How did you work out the time difference, did you use any methods?

19. Abdulasiis M.

On the website what do we have to do.

• Mrs Begum

20. Mrs Begum

Morning
Well done Kai . Can you complete the rest?

21. Kai D.

Bronze
1) Pals = 1hour/ 60 minutes.
2) Dennis the explorer = 3 hours /180 minutes.
3) The football show = 2 hours/120 minutes.
4) An Adventure = 2 hours/120 minutes.

• Miss Millar

Spot on. Can you try the next part of bronze?