# Year 4 – To solve number and practical problems

Using your knowledge and skills, read and solve these word problems. Remember to read the question carefully.

Use RUCSAC to help you.

Read, Underline, Calculate, Solve, Answer, Check.

1. A carpenter has a plank of wood 3 meters long. She cut it into 2 pieces. What length is each piece of wood? Write your answer in meters (m) and  centimeters (cm).
2. A piece of wood is 5m long. A joiner cuts off 170cm. How long is the wood now? Write your answer in cm
3. An athlete runs 3000m in a race. After 1.2km she stops. How far has she left to go?
4. Nidhi cycled 2.5km. She stopped for a rest and a drink then cycled a further 5000m. How far did she cycle in total? Write  your answer in kilometers and meters.
5. A jar has 2 litres (l) of jam. Mrs Tyrrell uses 547ml to make some jam tarts. How much is left? Write your answer in litres and millilitres.
6. If I got up at 7:15 and left the house at 8:30, how long did it take me to get washed, dressed and have breakfast? Write your answer in hours and minutes.

Conversions:

1 kilometer (km) = 1000 meters (m)          1 meter = 100 centimeters                  1 litre (l) = 1000 millilitres (ml)             1 hour = 60 minutes

## 19 thoughts on “Year 4 – To solve number and practical problems”

1. Miss Ahmed

1.150CM
2.430CM
3.2800M
4.7.5KM 7.5M
5.7470L
6.1 hour and 15 minutes.

FROM ABDUL.

2. Maleeha Memi

I mean Maleeha and Safa Khan

3. Elyass Daud

1)conversion:3m=3000cm Answer=1500
2)conversion:5m=5000cm Answer= 3300
3)conversion:3000m=3km 1.2km=1200m Answer=2800
4)conversion:2.5km=2500 Answer=7.5km

• Elyass Daud

5)conversion:2l=2000ml 547ml=5.47l Answer=1453ml
6)conversion:7:15= quarter to seven 8:30=half past eight Answer=1:15

4. Sufyaan Karim

1.conversion: 3m= 3000cm Answer = 1500cm/1.5 M
2.conversion: 5m=5000cm Answer = 4830cm
3. Conversion: 1.2 km = 1200m Answer = 3800m
4. conversion: 2.5 km = 2500m Answer = 7500m
5.conversion : 2 L = 2000ml Answer 1452

5. Haleema Asif

1. 3m = 300cm divided by 2 = 150
2. 5m = 500cm – 170cm = 330
3. 1.2km = 1200m 3000m – 1200m = 1800
4. 2.5km = 2500m 5000m – 2500m = 2500
5. 2 litres = 2000ml – 547ml = 1453

6. Inaaya Khan

1)300cm=150cm in meters =1500
2)500cm-170cm=330cm
3)3000-1200=1800m
4)5000km-2500km=3500m
5)2000liters-547ml=1547ml

7. Maleeha Memi

From Maleeha and Safa

8. Hamda Finger

1.3 meters = 300m divided by 2 = 150cm
2.5 meters =500cm -170cm = 330cm
3.1.2km = 1200m 3000- 1200 = 1800
4.2.5km = 2500m 5000 – 2500 = 2500
5.2 litres = 2000m – 547m = 1453

9. Usman Khan

1. 300 meters half of 300m=150
2.500meters -170cm= 330
3.3000-1200=1800cm
4.5000-2500=2500
5.2000- 547=2547

10. Hamdia Darwish

1) 300cm=150cm in metres=1500m
2)500cm-170cm=330cm
3)3000-1200=1800km
4)5000-2500=3500m and in km 700km

11. Alisha Riaz

1) The answers is 150 cm. I know this because as the carpenter has cut the plank of wood in to two pieces we need to work out what the convention of 3 meters, which is 300 cm. Then half the 300 cm then our answer is 150.

2) The answer is 330 cm. I worked this out by converting the 5 metres which is
500 cm .Then I took 170 away from 500 which left me with 330.

3)The answer is 1800metres. I know this because I converted 1.2 km so it was 1200. After I found the difference which was 1800.

4) The answer is 2500. I found the answer by converting 2.5 km into metres .Next I found the difference and discovered that nidhi cycled 2500 metres .

5)The answer is 1453 letres because I found the difference between the two numbers.

Alisha and Priya.😀😌👍🏻😜

12. Moman Loan

1.300meters = 3meters she halves 300 which is 150m
2.500m = 5m then a joiner cuts 170 of 500m – 170=330cm
3.3000-1200=1800
4.5000m-2500km= 2500

13. Nithusha Naguleswaran

1. 1.5m 150cm
2.5m 500cm-170cm=480cm
To be continued

14. Safa Munir

1)The answer is 150cm.I know this because the carpenter has a plank of 3 metres long.
2)The answer is 320 because the man cuts it off.
3)The answer is 1600
4)The answer is 1600
5)The answer is 1460.

15. Nidhi Parekh

1.3000m=3 kilometre
150 centimetres and in metres 1500 metres.
2.5 metres =500 centimetres
500cm takeaway 170cm=330cm
3.3000m=300cm
3000m minus 1200m=1800m
4.2.5km=2500m
2500m +5000m=7500m

16. Maleeha Memi

1) 150m – 1500cm
2) 420cm
3) 4200.
4) 7500
5) 347ml

17. Abdelrahman El Safi

1.3 M=3000cm half of 3000 cm is 1500cm and half of 3M is 1.5 Kg
2.5 m=5000cm 5000cm -170cm=4830cm

18. Louis Sanders

1.The length of both pieces of wood is 1m and a half. (150cm)
2.5000cm – 170cm = 4830cm.
3.1.2km + 1.8km = 3km.
4.2500m + 5000m = 7500m. (7.5km)
5.2000ml – 547 = 1456.
6.It took 1 hour and 15 minutes to get washed, changed and have breakfast.