# Year 5 Maths Challenge Autumn 2

This half term we are learning about the Victorians. Can you complete a Victorian money challenge using the information you have been given?

Bronze: The chimney sweep has earnt 4 silver 6 pence for his day’s work. How much has he earnt in total? Explain how you worked out your answer.

Silver: In my purse I have 3 sovereigns  and 2 florins, how much money do I have? Explain how you worked out your answer.

Gold: Which amount of money is higher 10 shillings or 3 Guinea? Explain how you know.

Platinum: Try to find out what one Pound would buy in Victorian times, and compare to what one Pound would buy today? Is a Pound worth the same now as then? Find out what a loaf of bread would cost then and now.

## 104 thoughts on “Year 5 Maths Challenge Autumn 2”

1. Sana Khan

Gold:

Guinea-3×21=63 Shillings
63 Shillings=£3 and 3 Shillings

10 Shillings=120p

So of course £3 is more than 120p

2. Osman Osman

Bronze challenge
4×6=24 because a silver is a pence so you do 4×6=24 so he has 24 pence
In total

3. Zafraan Mahmood

platinum
£1 was worth 240 pence and you could have buyed gas coal power and new things like new equipment and £1 is worth 100 pence you could buy milk butter chocolate and in Victorian time bread would cost 2 shillings

Silver challenge
If you have 3 sovereign and 4florins in your purse this how you would work it out
sovereign is 1pound and florin is 2shlillngs so you do 2+2that equal 4

Bronze challenge
The chimney sweep has earned 24silver and 6 pence I know this beacause 1 silver is six pence so you need to do 6 times 4that equals 24

4. Aimee-Rose Grover

Gold:
Guineas is higher because it seys 12 pence and the others are not

5. Aimee-Rose Grover

Gold:
Guineas is higher because it seys 12 pence

6. Faiz Iqbal

Bronze challenge.
1)6×4=24

Silver challenge
3×2=6

Gold challenge
12×3=36

7. Denis Gabrans

Bronze challenge.
1)6×4=24

8. Marihah Tassawar

Gold:
Guinea is higher because the chart says 12 pence.

9. Ahmed Mustafa

Bronze:
1 silver six pence=6 pence
4 silver six pence=6×4=24 pence
Silver:
3 sovereigns=3×1=£4
2 florins=2×2=4 shillings

10. Mariam Hassankhail

4X6=24
3X2=6
Ten shillings are the highest amount of money because four is the smallest number and if you do have that amount of money you can by something with it and if you have the number of four amount of money you can’t by something that is so big or so large

11. Uthmaan Suleman

Gold

10 shilling is more than the Guinean because the chart said it belongs to 12 pence

12. Theo Davies-Reid

Gold challenge

Guinea is higher than 10 shillings because the chart says it’s 12 pense.

Silver

You have 324 pense.I know this because 1 shilling is 12 pence and then times that by 2 equals 24.and then 1 sovereign is 1 pound and then times that by 3 is 3 pound.

13. Rhys Fuller-Mapp

Bronze:
The chimney sweeper gets
24 silver and 6 pence

Latest Price: £0.75
George VI Farthing coin
Latest Price: £1.00
George VI Penny
Latest Price: £2.00
George VI Halfpenny

George VI, born Albert and known are Bertie by his family before his brother Edward VIII abdicated and was then known as King George VI and Emperor of India.

All coins are in fine to very fine condition and were struck mainly in the W.W.II. years of 1939 – 1945 George VI Farthing Coin

George was the second son of King George V and was not expected to become King at birth. His elder brother Edward VIII abdicated in 1936

15. Luci Rogers

Bronze
I used my times tables and I did 6×4=24p

Silver
I used my times tables and did 1×3=3 and 2×2=4. £3 and 4 shillings

Gold
I used my times tables and I did 21×3=63 so 3 guineas is the most amount of money.

16. Yussuf Sahily

£1 pound is 240 pence and you could buy gas and coal power and jumper and coat with fury hoods.Now in days it is worth 100 pence for £1 pound.We could by milk coffee sweets medicine and other stuff like butter and a bit of chewing Gum.A loaf of bread is about 2 shillings for the Victorian era that time it was.Guniea is higher than ten shillings this is because 12 pence 3 times 21=63 BY YUSSUF

• Hafsa Asif

Silver challenge

I think together it will be £1 4 shillings and twelve because a sovereign is a pound and and two florins is 4 shillings and twelve pence.

17. Hanna Abbas

Gold challenge
Guinea is higher than 10 shillings.
I know this because 1 guinea is higher than one shilling.

18. Levi Smith

Gold

10 shillings is more bigger than the Guinea because the chart sais it belongs to twelve pence

19. Julia Krusinowska

Bronze:
4×6=24 The chimney sweep has earned 24 pence. I know this because a ‘sixpence’ is worth 6 pence today and 4 times six is 24.

Silver:
300+24=324 You have 3 pounds and 24 pence. I know this because 1 sovereign is a pound and 3 times the amount is 3 pound. One florin is 2 shillings. 1 shilling is 12 pence but we need to do 2 times the amount which makes 24.

Gold:
10×12=120 I think that three guinea has a bigger value than 10 shillings. I know 3×21=63 this because one shilling is twelve pence and 10×12 is 120. 3×21 is 63 63×12=756 and we need to times it by 12 which makes 756.

Platinum:
A pound from the victorian era would now cost round 600 pounds today. This is why you could probably buy an old horse with one pound in the victorian era, however, you can only buy a lollipop or sweet with one pound today. Think that a loaf of bread cost them about 4 pence in the victorian era.

20. Abdirahman Mussa Farah

Bronze Challenge
The person earnt 4 and silver 6 once so I know 6×4+24 so the answer is 24.

21. Bethany Macho

Gold
I think 10 shillings is bigger than 3 Guinea because 1 Shilling is 12 pence and if you have ten of those you get 120 Shillings and 1 pound is 20 Shillings and 120 Shillings = £6. 1 Guinea is 21 shilling and 3 of those are 63 Guinea and 63 Guinea = 3 pounds 3 pence.

22. Hanna Abbas

Bronze:
1.) The chimney sweeps earned 24 silver and 6 pence.
I know this because 1 silver is 6 pence then you will have to do 6×4=24

23. Martyna Pawlewicz

Gold:
The amount that is higher is 3 Guinea because 10 shillings is only 12 pence.However Guinea is 21 shillings and if you times 3 by 12 you will get 63.That shows 3 Guinea is more than 10 shillings.

24. Matthew Pearson

10 shillings is worth more that 3 Guinea because on the chart it shows that 10 shillings is with 12 pence so 12×10 is 120 pence. However, 3 guinea is worth 21 shillings but 21×3 is 63 so 10 shillings is worth more than 3 Guinea.

25. David Hajduk

Bronze:
4 silver 6 pence/ 6×4=24 pence

Silver:
3 sovereigns 2 florins
3 sovereigns = 3 pounds =3×20 shillings =6 shillings
2 florins =2×2 shillings =4 shillings
60+4=64 shillings

Gold
3 guinea =3×21 shillings =63 shillings
10shillings <63shillings

26. Aisha Chawdhury

Gold

I predict that 3 guinea is higher than 10 shillings because 1 shillings is 12p so 10×12 is 120 whereas 1 guinea is 21 shillings so 3×21=63.So now we have 1 shillings which equals 12p so we have to do 63×12 which is 736p,and now we have 120 p and 736 p , so this means that guinea has a higher value than ten shillings

bronze is 6×4 because 24 is in 6 and 4.

Bronze
The chimany sweater has 24 silver and 6 pence because a silver is 6 pence and u have to do 6 times 4 which is 24.

29. Aleem Hussain

Gold challenge
Guinea is bigger then 10 shilling because 10 shilling is 12 pence

Silver challenge
3 sovereign is 3 pound because sovereign is one pound and 2 florin are 2 shilling and then you add 2+2=4

30. Andreea Macelaru

Bronze: The chimney sweep earned 24 silver and 6 pence.I know this because 1 silver is 6 pence then you will have to do 6×4=24.

31. Daniels Lace

BRONZE
I know its 24 because a silver is 6 pence so you do 4×6=24 so he has24 pence.

32. Yuanxuan Huang

Silver

One sovereign is 1 pound and three sovereign is 3 pounds. one florin is 2 shillings but she has two florins so we need
to do 2+2 which is 4 so altogether we have 3 pounds and 24 pence because 1 shilling is 12 pence so we need to do
12+12 which is 24 pence.

Bronze

1 silver is 6 pence but he earns 4 silvers so we need to do 6+6+6+6 which is 24 and then add 6 because
he also gets 6pence you add them together you get
28 pence.

33. Hani Shakeel

Guinea=21shillings
Shilling=12p

34. Hani Shakeel

Gold challenge:
3 guinea has a higher value than 10 shillings.
I know this because one guinea has a higher value than one shilling.

35. Asia Anderson

Sliver challenge:
You would have three pounds because one sovereign is one pound and if you have three you would have three pounds.
You would have four florins because one is two shillings and two is four florins.
Gold challenge:
If you have one guinea that’s already 21 shillings so if you have three guineas that’s 63 shillings and that’s more than two pound.

36. Asia Anderson

Sliver challenge:
You would have three pounds because one sovereign is one pound and if you have three you would have three pounds.
You would have four florins because one is two shillings and two is four florins.
Gold challenge:
If you have one guinea that’s already 21 shillings so if you have three guineas that’s 63 shillings and that’s more than t

37. Theo Davies-Reid

Bronze

The chimney sweep earned 24 silver and 6 pence.
I know this because the silver is 6 and then you do 6×4 and it equals 24.

38. Joshan Joydon

Bronze:
The chimney sweep earned 24 and 6 pence and I know this because 1 silver is 6 pence then you will have to do is 6×4=24

39. Eesa Bashir

Gold: Which amount of money is higher 10 shillings or 3 Guinea?
12 X 10=120=SHILLINGS
21 X 3=63=GUINEA [1 guinea is worth 1 pound 5 pence so 5 x 10=50][100x 10 =1000] 1050 pence
I think 3 guinea is more because 1050 is more than 120 shillings which is [each shilling is worth 5p 120 x 5 =600.]
the diiference is 1050-600=450.

40. Ilhan Ahmed

Bronze challenge
i think chimney sweeper has 26 pence and 6 pence i know because 26 and 6 are look like the same.

41. Lacey O'Meara

Bronze:
The chimney sweep earned 24 silver and 6 pence.I know this because 1 silver is 6 pence then you will have to do 6×4=24.

silver

You have 3 sovereigns and 4 florins because we know that £1 is a sovereign and that 1 florin is 2 pence so for the sovereigns
part you just need to add on 2 more sovereigns to make 3 sovereigns which now is called £3 and for the florins part we know that 1 florin is 2 pence so we just need to put on 1 more florin to make it 4 florins and so doing that will get you the answer of 3 sovereigns and 4 florins.

42. Saniya Mahmood

Gold challenge
I predict that three guinea is larger than ten shillings this is because One shilling is 12p so 10 x 12 equals 120 However one guinea is 21 shillings so 3×21=63
Now again one Shilling equals 12p So now you have to do 63×12 and that equals 736p
Now there is 120p And 736p
736p is the largest amount converted into pennies so this means that three guinea is larger than ten shilling.

43. Fathiya Mohammed

Platinum
£1 was worth 240 pence and you could buy gas, coal, power, coats, overcoats, and everyday life equiement. £1 Is now worth 100 pence and we could buy newspapers, mlik, sweets, butter, gum, and other cheep thing.A loaf of bread in Victorian times would cost 0.2 shillings.

• Sediqa Sabiri

I have finished it bronze and silver and gave it in to my teachers th school tomorrow