# Year 4 Maths Challenge

GOLD

Which is the best offer?
£60 with 20% off

£40 with 10% off

£55 with £16 off

SILVER

Using your all possibility problem solving skills, how many different possibilities are there to seat five guests on one table?

BRONZE
Solve and explain whether this answer is correct or incorrect using your excellent vocabulary skills

1 2 4
x __6
2 4
1 1 2
6 0 0
=7 3 6

## 24 thoughts on “Year 4 Maths Challenge”

1. Samuel Masterson

silver

Unless the table was round There are 6 ways

4 on one side and 1 on the other.
3 on one side and 2 on the other.
5 on one side and 0 on the other.
0 on one side and 5 on the other
1 on one side and 4 on the other.
2 on one side and 3 on the other.

2. Momina Shafique

1)60-20%= 12
60-12= £48

2) 40-10%=4
40-4= £36

3) 55-16= £39

So, the second offer is the best as it’s the cheapest

3. Alishba Khan

Sorry the 600 is in the wrong place it the 6 needs to be in the hundreds column and the 0 needs to be in the tens column also the over 0 needs to be in the units column.

4. Alishba Khan

The one that is wrong is:
124
x___6
24
112
+__600_
=736

5. Alishba Khan

Bronze
Bronze is wrong because twentyfour is in the wrong place also the four needs to be in the units colum and two needs to be in the tens colum.Also 6×20=120 and the wrong answer is 6×20=112.

124
x__6
24
120
+_600__
=144

124
x____6
24
112
+___

6. Zaid Abujebbeh

Silver
If the table has a circle shape there wouldn’t be any possibilities. However, my answer is applicable to a square table that has four sides:
Possibility 1: 1,1,1,2 (on four sides respectively)
Possibility 2: 2,2,1,0
Possibility 3: 3,1,1,0
Possibility 4: 4,1,0,0
Possibility 5: 3,2,0,0

7. Baldeep Jassi

Bronze
The calculation is incorrect because 6 x 20 is 120,not 112
and the number 24 should be in the Tens and Units column.
124 x 6 = 744

Silver
There are 7 ways.
3 on 1 side and 2 on the other.
2 on 1 side and 3 on the other.
4 on 1 side and 1 on the other.
1 on 1 side and 4 on the other.
5 on 1 side and 0 on the other.
0 on 1 side and 5 on the other.

Gold
£60 with 20% off is
60-12=£48

£40 with 10% of is
40-4=£36

£55 with £16 off is
55-16=£39

The best offer is £55 with £16 off because more money has
been taken of than the other offers and I could save the
rest of my money.

8. Zaid Abujebbeh

Bronze

The final answer for this question (which is 736) is incorrect because the correct answer is 744. Some parts of the question are correct and some are incorrect. The correct parts of the question are (6×4=24 and 6×100=600). However, the wrong part of the question which made the total wrong is (6×20=112). See below my answer:
1 2 4
6 x
2 4
1 2 0
6 0 0 +
7 4 4

9. Zaid Abujebbeh

Gold

1)60X20=1200
1200/100=£12

2)40×10=400
400/100=£4

3)55-16 =£39
If I go to a shop I will choose the second offer (£40 with 10% off) because it is the cheapest.

10. Syed Junaideen

silver
5 on 1 side and 0 on the other.
4 on 1 side and 1 on the other.
3 on 1 side and 2 on the other.
2 on 1 side and 3 on the other.
1 on 1 side and 4 on the other.
0 on 1 side and 5 on the other.
gold
the best offer is £55 – £16 = £39.
compared to the other offers price this is the smallest.
bronze
1 2 4
x __6
2 4
1 1 2
6 0 0
=7 3 6
this is wrong because the tens are in the hundreds collom.

11. Omio Bhattacharjee

It’s £40 with 10% off because £60 with 20% off is £48 because you count in six times table so 6 is 10% of the six times table because it is like 6×2=12 but it is 20% because the clue is the number that you are not doing you’re. Times table is how much % you’ve got but just add the place value so 6×2=12 so it’s 12 pounds off so it equals £48.Next is £40 with 10% off so it is 4×1=4 so its £4 off which is £36 and last one is £55 with £16 off which is £39 so it is £40 with 10% off
Silver
There a five ways
1 2 3 4 5
2 3 4 5 1
3 4 5 1 2
4 5 1 2 3
5 1 2 3 4
Those are the five ways
Bronze
It’s wrong because 4×6=24 so that is correct
Next is 20×6=120 but it says 112 so that is wrong
Finally its 100×6=600 so that is right and the adding up is right but just 20×6 let you down to get the answer wrong.

12. Anton Smith

Gold
£55 with £16 off is the best offer because £60 with20% off gives a saving of £12 and £40 with 10% off gives a saving of £4.

Silver
If I seated my guests using the long sides of the table their would be 6 possibilities.
4 on the left side and 1 on the right side.
3 on the left side and 2 on the right side.
2 on the left side and 3 on the right side.
1 on the left side and 4 on the right side.
5 on the left side and 0 on the right side.
5 on the right side and 0 on the left side.

Bronze
The sum is wrong because your digits are in the wrong place,24 ment to be in the tenths and units column.so the 24 is above the 12 in 112.
And your 112 and 600 are in the right place.
You didn’t put your numbers in the right place but you got your sum correct.

13. Dylan Chand

GOLD
The best offer is 55 with 16% off because 16×4=56
The good offer is 40 with 10% off because 10×4=40
The wors offer is 60 with 20% off because 20×3=60

14. Dylan Chand

GOLD
The best offer is 55 with 16% off because 16×4=56
The good offer is 40 with 10% off because 10×4=40
The wors offer is 60 with 205 off because 20×3=60

• Dylan Chand

sorry i did two

Bronze
The calculation is wrong because, 6 multipled by 20 is 120 not 112. In your calculation your addition is right however, 24 is in the wrong colum and the correct answer is 744

• Dylan Chand

sorry my second comment was wrong

16. Nicole Taylor

40 off 10 is the best deal because that means you can spend more if you were only was going to spend £20.00

Gold
the 2nd deal is the best because deal 1 equals £40 and the first one equals £38.

Silver
3’on one side 2 on the other.
2 at the front 3 at the side.
5 on 1 side.
1on one side 4 on the other.
2 on each side and one by himself.

Bronze
6 x 20 = 240 then

124
x __6
2 4
1 2 0
6 0 0
= 744

Gold
And the second is £30

18. Malaeka Khatan

BRONZE IS WRONG.
The bronze is wrong because 124×6=
4×6=24
20×6=120
100×6=600
So the answer is 744 and the other one gave 736.

19. Shabnam Jalili

Gold

The best offer is £55 with £16 off because £16 will be off and I could save the rest of the money.

Silver

To seat five guests on one table you could do:
• 3 guests on the right hand side and 2 on the left hand side
• 3 guests on the left hand side and 2 on the right hand side
• 4 guests on the left hand side and 1 on the right hand side
• 2 guests on the right hand side then 2 more guests on the left hand side and then 1 guest on the other side. (This table will be in a rectangle shape)

Bronze

The calculation is incorrect because the number 24 is in the wrong column. The real answer is 744.

20. Ahlam Mohammed

Silver

Five people could sit on one table,by 3 people on one side and 2 people on the other. Or you could have 1 on one side and 1 on the other than to on one side and to on the other.
Gold
40 pounds with 10% of is the cheapest because it is cheaper than the rest

21. Jay Damania

GOLD
£60 divided by 100 x 20 = 12
60-12= 48

£40 divided by 100 x 10 = 4
40-4=36

£55 divided by 100 x 16 = 8.8
55-8.8=46.2

So percent wise 20% offer is the best and price wise £40 offer is the best because we only spent £36.